Seuraa Sony Finland.

Tutkimus osoittaa: Koirat valitsevat mieluummin Beyoncén kuin Beethovenin

Lehdistötiedote   •   Touko 25, 2016 10:00 EEST

Sony ja eläinten tajunnan asiantuntija Anna Wilkinson tutkivat kotieläinkoirien musiikkimieltymyksiä. Tutkimus osoitti, että häntä heiluu listahittien tahtiin.

  • Jykevän GTK-XB7 äänentoistojärjestelmän julkistamisen kunniaksi Sony on tehnyt yhteistyössä eläinten aistien asiantuntijan tohtori Anna Wilkinsonin kanssa tutkimuksen koirien musiikkimieltymyksistä.
  • Sonyn teettämä tutkimus osoittaa, että korkeatempoisemmat kappaleet todennäköisemmin saavat koirien hännät heilumaan kuin rauhalliset klassiset konsertot. Tutkimuksen koirista 62 % valitsi listahitit klassisten sinfonioiden sijaan.
  • Oheinen video visualisoi äänen sen kautta, miten eläimet reagoivat Martin Garrixin huippusuosittuun Animals-hittikappaleeseen. Videossa eläimet bailaavat hitin tahtiin tunnelmaa korostavan GTK-XB7-äänentoistojärjestelmän vieressä. Tehokas high power audio system -äänentoistojärjestelmä yhdistää Sonyn ainutlaatuisen EXTRA BASS™ -teknologian ja tunnelmaa luovan kaiutinvalaistuksen.
  • ”Party Animals” -videossa näkyy kuinka jänis liikuttaa nenäänsä basson tahtiin, pitkäkarvaiset hurtat nauttivat musiikin voimasta ja kissat bailaavat musiikin tahdissa tanssilattialla.
  • Kaikki ominaisuudet yhdessä laitteessa sisältävä tehokas high power audio -äänentoistojärjestelmä tarjoilee musiikinystäville sisintä säväyttävän saundin ja suurimmat bassot parhaisiin kotibileisiin.

GTK-XB7-bileäänentoistoilaiteen julkaisua siivittääkseen Sony laati raportin kotieläinkoirien musiikkimieltymyksistä. Kyseessä on tieteellinen tutkimus, joka selvitti kotitalouksissa elävien koirien musiikkimieltymyksiä. Tutkimus osoittaa koirien arvostavan meneviä hittejä klassisten konserttojen sijaan.

Jytäävä GTK-XB7-äänentoistojärjestelmä on varustettu Sonyn ainutlaatuisella EXTRA BASS -teknologialla, joka hyödyntää DSP-tekniikkaa takaamaan, että musiikki kuulostaa ja tuntuu entistäkin voimakkaammalta syvine bassoineen, jotka kuuluvat nykytanssimusiikkiin. GTK-XB7 tuo festaritunnelman kotibileisiin värikkäällä valaistuksellaan, jonka muodostavat musiikin tahtiin sykkivät valonauha, välkkyvät strobo-valot ja kaiutinvalot.

Tutkimus – koirat valitsevat Beyoncén mieluummin kuin Beethovenin

Tiedostaen, että musiikki on parhaimmillaan, kun se nautitaan läheisimpien kanssa Sony kokeili, mitä ihmisen paras ystävä valitsisi levylautaselle, jos saisi valita – rauhoittavia klassisia konserttoja vai meneviä listahittejä. Sony teki tutkimuksen yhteistyössä eläinten aistien asiantuntijan tohtori Anna Wilkinsonin sekä tohtoriopiskelija Natalia Albuquerquen kanssa. Wilkinson on eurooppalaisen eläinten käyttäytymistä tutkivan järjestön, Association for the Study of Animal Behaviour (ASAB), jäsen.

Tutkimuksessa havaittiin, että eläimet olivat paljon kiintyneempiä listahitteihin kuin tunnettuihin klassisiin teoksiin. Tutkimuksen koirista 62 prosenttia valitsi spontaanisti nykymusiikin kuin ainoastaan 38 prosenttia valitsi klassisen. Kun koirille annettiin 10 valintakertaa kahden musiikkityylin välillä, koirat valitsivat hittikappaleet merkittävästi useammin kuin klassisen musiikin. Havainto, että koirat valitsivat listahitit klassisen sijaan kertoo, että ne nauttivat enemmän korkeatempoisista ja rytmikkäistä kappaleista.

Tutkimuksessa käytettiin kahta Sonyn GTK-XB7-äänentoistojärjestelmää, joista koirille soitettiin joko klassista tai pop-musiikkia. Hauvojen reaktiot dokumentoitiiin ja niitä vertailtiin keskenään. Musiikkia soitettiin kummastakin kaiuttimesta pareittain, siten että kummastakin kaiuttimesta soi oma kappaleensa. Kappaleparit esitettiin sattumanvaraisessa järjestyksessä sekä kaiuttimen sijoittelua muutettiin mahdollisimman luotettavien tulosten saamiseksi. Koekappaleet sisälsivät viisi kuuluisaa klassista teosta Mozartin ja Pechelbelin kaltaisilta säveltäjiltä sekä viisi kuuluisaa hittiartistia Elvis Presleystä ja Martin Garrixista Justin Bieberiin ja Beyoncéen.

Tuloksista keskusteltaessa, Anna Wilkinson sanoi: ”Tutkimus osoittaa mielenkiintoisen eron musiikkimieltymyksissä klassisen ja populäärimusiikin välillä. Kymmenellä perättäisellä koekerralla eri musiikkityylien välillä koirat valitsivat säännönmukaisesti GTK-XB7-laitteen, josta soitettiin popmusiikkia kuin sen josta tuli klassista.”

Party Animals -video

Tutkimuksen tulosten eloon herättämiseksi ja GTK-XB7:n tehoa esitelläkseen Sony teki eläinten bilevideon yhteistyössä Unit 9 –tuotantoyhtiön, eläinten käsittelyn asiantuntijoiden sekä eläinlääkärin kanssa. Eläimille soitettiin Martin Garrixin suosiota niittänyttä Animals-tanssihittiä ja ääni on visualisoitu eläinten reaktioiden kautta.

Videossa kuvataan kuinka kissat, koirat ja jänikset reagoivat musiikkiin hienolla 1000 fps -kuvataajuuden huippuhidastuksella. Videossa näkee kuinka äänenpaineesta syntyvät ilmavirtaukset vaikuttavat. Lisäksi ympäristön valaistus on tehty sopivaksi kaiuttimien monivärivalaistukseen. Yksi videon kohokohdista on kohtaus, jossa Persialainen kissa nauttii basson jytkeestä pystyyn nostetun sub-woofer-bassokaiuttimen päällä.

Katso Party Animals -video tästä: https://youtu.be/JEk8eeg-OQo

Music Preference in Domestic Dog -tutkimusraportti on liitteenä.

Toimittajille:

Videon ja tutkimuksen eettisyys hyväksytettiin Lincoln-yliopiston eettisellä komitealla. Lisäksi eläinten omistajilta saatiin kirjallinen suostumus.

Yhdeksän aikuista, erirotuista lemmikkikoiraa otti osaa tutkimukseen

Tutkimuksessa ärsykkeinä käytetyt kappaleet:

Pop-musiikki Klassinen musiikki
What do U mean, Justin Bieber Canon in D, Pachelbel
Shake it off, Taylor Swift Dance of the sugar plum fairy, Tchaikovsky
Single Ladies, Beyonce Eine Kleine Nachtmusik, Mozart
Animals, Martin Garrix Orchestral Suite No. 3 in D Major, Bach
Hound Dog, Elvis Presley 7th Symphony, Beethoven

Lisätietoja:

Aagaard, PR communications Manager, Sony Nordiclene.aagaard@eu.sony.com / +45 43 55 72 92

Tai (myös tuotenäytepyynnöt):

Jukka-Pekka Hares, Viestintätoimisto Manifestosony@manifesto.fi / 050 371 5364

Sony lyhyesti

Sony on johtava sekä kuluttajille että ammattilaisille suunnattujen audio-, video-, valokuvaus-, peli- ja viestintä-, key device- ja tietotekniikkatuotteiden valmistaja. Sony on Music-, Pictures-, Computer Entertainment- ja Online-liiketoiminnoillaan maailman johtava elektroniikka- ja viihdeyritys. Sonyn yhteenlaskettu myynti edellisenä, 31.3.2015 päättyneenä tilivuonna oli noin 68 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Lisätietoja, Sony Global -verkkosivut: www.sony.net

Sony on johtava sekä kuluttajille että ammattilaisille suunnattujen audio-, video-, valokuvaus-, peli- ja viestintä-, key device- ja tietotekniikkatuotteiden valmistaja. Sony on Music-, Pictures-, Computer Entertainment- ja Online-liiketoiminnoillaan maailman johtava elektroniikka- ja viihdeyritys. Sonyn yhteenlaskettu myynti edellisenä, 31.3.2015 päättyneenä tilivuonna oli noin 68 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Lisätietoja, Sony Global -verkkosivut: www.sony.net

Liitetiedostot

PDF-tiedosto