Seuraa Sony Finland.

Valokuvat kertovat villieläinten selviytymisestä Namibian suolatasangoilta – mukana myös arvokkaita vinkkejä

Lehdistötiedote   •   Touko 19, 2017 08:30 EEST

(c) Chis Schmid

Palkittu luontokuvaaja on taltioinut komeaa kuvamateriaalia Afrikan villieläimistä. Kuvissa kerrotaan eläinten sopeutumisesta ja selviytymisestä ankarassa luonnossa.

 • Valokuvaaja Chris Schmid järjesti kunnianhimoisen valokuvausmatkan Namibian kuiville suolatasangoille.
 • Matka oli osa Chrisin ”The African Survivors” -dokumentin kuvauksia. Matkalla kuvattiin uhanalaisia lajeja ympäri Afrikkaa. Kuvausryhmä tutki kuinka samat eläimet käyttäytyvät eri tavalla eri ympäristöissä.
 • Villieläinten mystinen kauneus on tuotu esille Sony RX10III-kameran kautta. Kamerassa on 24-600 mm 25-kertainen telezoomobjektiivi sekä tehokas kuvakenno, joka sopii hyvin vaikuttavien yksityiskohtien tallentamiseen.

Vaikuttava luontokuvasarja tuo esille luonnon eristyneen kauneuden. Kuvasarja esittelee kuvia esimerkiksi pensassarvikuonon jäljityksestä, harvinaisista aavikkoilveksistä ja jopa leijonalauman saaliinmetsästyksestä.

Palkittu sveitsiläinen valokuvaaja Chris Schmid kuvasi hienon kuvasarjansa joulukuussa. Sää voi olla tuolloin hyvin ailahteleva, mikä näkyy myös kuvissa. Tämä asettaa omat haasteensa kuvaukselle, mutta luo myös ainutlaatuisia mahdollisuuksia.

Tässä Chris Schmidin vinkit luontokuvaukseen:

 • Hanki hyvä jäljitin. Hyvä jäljitin on korvaamaton apu luonnossa.
 • Valmistaudu heräämään aikaisin, jotta voit hakeutua eläinten, kuten leijonalauman, läheisyyteen ja valmistaudu odottamaan. Leijonat nukkuvat jopa 20 tuntia vuorokaudessa, joten kuvaajan täytyy olla valppaana seuraamaan niitä kameran kanssa, kun ne lähtevät liikkeelle.
 • Ole tarkkaavainen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se voi johtaa hienoihin tai odottamattomiin kuviin. Jos viettää päivän tarkkaillen gepardeja tai leijonia, joita ei onnista metsästyksessä, on todennäköistä, että ne jatkavat yrittämistä seuraavana päivänä, joten jatka niiden seuraamista.
 • Pidä huolta nesteytyksestä ja juo paljon vettä. Juomisen nyrkkisääntönä voidaan pitää litraa vettä jokaisen kolmen tunnin sisään.
 • Käytä suotimia. Olosuhteet ovat karut, eritoten Afrikan tasangoilla, joten kameran suotimet antavat kaivattua suojaa.

– Paikallisen luonnon kuvaaminen Namibiassa on kiehtovaa. Tarina siitä, kuinka eläimet ovat selviytyäkseen muuttaneet käyttäytymistään, on hieno kertoa kameran objektiivin kautta. Kasvillisuus ja vesivarannot ovat hyvin rajattuja Namibian tasankojen kaltaisissa kuivissa ympäristöissä. Eläimet esimerkiksi jakautuvat laumasta useammin metsästäessään seuraavaa ateriaa. Harvat väijymispaikat maastossa pakottavat eläimet tehokkaiksi saalistajiksi ja varmoiksi tappajiksi, Schmid kertoo.

– Ankarissa olosuhteissa kuvaamiseen saattaa liittyä useitakin haasteita, mutta Namibiassa pöly voi olla todellinen haittatekijä. Toisaalta hyvä puoli on, että valtavilla tasangoilla voi nähdä pitkien etäisyyksien päähän, joten hyvä telefoto-objektiivi on tarpeellinen väline. RX10III-kameran osoitti tässä suhteensa hyvät puolensa. Kameran nopea automaattitarkennus ja laaja zoom-alue olivat avainasemassa villieläimien kuvaamisessa, Schmid jatkaa.

– Kun kohtaa villieläimiä lähietäisyydellä, on pakko reagoida nopeasti, jotta tilanteen saa kuvattua. Hiljainen suljin on myös ehdoton varuste lähietäisyydellä. Lisäksi normaalisti F4-aukkoisen 600 mm objektiivin käyttäminen tarkoittaisi painavan kaluston kuljettamista ympäriinsä. Mutta koska RX10III:ssa kaikki on samassa, kuvaus helpottuu huomattavasti, Schmid lisää.

Lisätietoja:

Lene Aagaard, PR communications Manager, Sony Nordiclene.aagaard@eu.sony.com / +45 43 55 72 92

Tai (myös tuotenäytepyynnöt):Jukka-Pekka Hares, Viestintätoimisto Manifestosony@manifesto.fi / +358 50 371 5364

DSC-RX10III-kamera lyhyesti:

Kamerassa on laaja zoom-alue aina 600 mm:n saakka, tehokas 1.0-tyypin kuvakenno, laaja-aukkoinen ja 25-kertaisella zoomilla vastustettu 24–600 mm objektiivi. Ominaisuudet takaavat, että kuvauskohteet nousevat esiin kauniisti pitkiltä etäisyyksiltä tai lähikuvia kuvattaessa.

Avainominaisuudet:

 • RX-sarjan kameroiden ensimmäinen 25-kertainen telefotozoom-objektiivi.
 • Uskomaton 24–600 mm polttoväli kattaa kuvat laajakuvista lähikuviin.
 • Nopea ja hiljainen suljin ei häiritse kuvausympäristöä tai -kohdetta ja takaa terävät kuvat.
 • Optinen kuvanvakainteknologia ehkäisee epätarkkoja kuvia.

https://www.sony.fi/electronics/cyber-shot-kompaktikamerat/dsc-rx10m3

Sony on johtava sekä kuluttajille että ammattilaisille suunnattujen audio-, video-, valokuvaus-, peli- ja viestintä-, key device- ja tietotekniikkatuotteiden valmistaja. Sony on Music-, Pictures-, Computer Entertainment- ja Online-liiketoiminnoillaan maailman johtava elektroniikka- ja viihdeyritys. Sonyn yhteenlaskettu myynti edellisenä, 31.3.2015 päättyneenä tilivuonna oli noin 68 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Lisätietoja, Sony Global -verkkosivut: www.sony.net

Liitetiedostot

PDF-tiedosto